Najbolji recept za lazanje: Korak po korak do savršenstva

Lazanje su jedno od omiljenih jela mnogih porodica širom sveta. Njihova bogata kombinacija ukusa i sočna tekstura čini ih neodoljivim izborom za ručak ili specijalne prilike. U ovom članku ćemo podeliti s vama najbolji recept za lazanje, koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Najbolji recept za lazanje: Korak po korak do savršenstva


Sastojci za lazanje

Da biste pripremili savršene lazanje, potrebni su vam sledeći sastojci:

Za mesni sos:

  • 500 g mlevenog mesa (po izboru: junetina, svinjetina ili mešavina)

  • 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana

  • 3 češnja belog luka, sitno iseckana

  • 800 g pasiranog paradajza (pelat ili domaći sos)

  • 2 kašike paradajz pirea

  • 1 kašika maslinovog ulja

  • 1 čajna kašičica šećera

  • So, biber, origano i bosiljak po ukusu

Za bešamel sos:

  • 50 g putera

  • 50 g brašna

  • 500 ml mleka

  • Prstohvat muskatnog oraščića

  • So i biber po ukusu

Za slaganje lazanja:

  • 250 g kora za lazanje (sveže ili suve)

  • 200 g naribanog kačkavalja (mozzarella, gauda ili slično)

  • 50 g parmezana

Priprema lazanja

1. Priprema mesnog sosa

  1. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj tiganju ili loncu.

  2. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast.

  3. Dodajte beli luk i mleveno meso. Pržite dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju.

  4. Umiješajte pasirani paradajz, paradajz pire, šećer i začine. Kuvajte na tihoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.

2. Priprema bešamel sosa

  1. U manjem loncu rastopite puter na srednjoj vatri.

  2. Dodajte brašno i brzo mešajte dok ne dobijete pastu.

  3. Postepeno dolivajte mleko, neprestano mešajući kako biste izbegli grudvice.

  4. Kuvajte dok sos ne postane gust i kremast. Začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom.

3. Slaganje lazanja

  1. U veći pleh nanesite tanki sloj bešamel sosa.

  2. Položite kore za lazanje preko sosa.

  3. Dodajte sloj mesnog sosa, zatim bešamel, pa pospite naribanim sirom.

  4. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem bešamela i posipajući parmezanom.

4. Pečenje

  1. Zagrejte rernu na 180°C.

  2. Pecite lazanje oko 35-40 minuta, dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatnu koricu.

  3. Nakon pečenja, ostavite lazanje da odstoje 10-ak minuta pre serviranja.

Saveti za savršene lazanje

  • Ako koristite suve kore, proverite uputstvo na pakovanju - neke je potrebno prethodno kuvati.

  • Dodajte sveže bosiljak u mesni sos za intenzivniji ukus.

  • Lazanje su čak ukusnije sutradan, kada se svi ukusi lepo prožimaju.

Zašto je ovo najbolji recept za lazanje?

Ovaj recept kombinuje tradicionalne tehnike i savete koji garantuju bogat ukus i savršenu teksturu. Mesni sos je aromatičan, bešamel kremast, a sirna korica neodoljiva.

Pratite naš recept i iznenadite porodicu i prijatelje pravim italijanskim specijalitetom!

Zaključak

Lazanje su idealno jelo za sve prilike - od porodičnih ručkova do specijalnih večera. Isprobajte ovaj najbolji recept za lazanje i uživajte u ukusima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

Primjedbe

Popularni postovi