Rolat od mlevenog mesa sa sirom i šunkom : Sočan i ukusan ručak koji svi vole
Rolat od mlevenog mesa sa sirom i šunkom je jedno od onih jela koje nikada ne izlazi iz mode. Kombinacija sočnog mesa, topljenog sira i mirisne šunke pruža savršen balans ukusa, a jednostavna priprema čini ovo jelo idealnim kako za nedeljni ručak, tako i za svečane prilike. Bilo da ga služite toplog, uz pire krompir, ili hladnog u sendviču – ovaj rolat osvaja na prvi zalogaj. U ovom tekstu detaljno ćemo objasniti : kako napraviti savršen rolat od mlevenog mesa sa sirom i šunkom, koje su varijacije recepta, saveti za pripremu i čuvanje, nutritivne vrednosti, ideje za serviranje i priloge.
Rolat od mlevenog mesa sa sirom i šunkom : Sočan i ukusan ručak koji svi vole
Sastojci za rolat od mlevenog mesa sa sirom i šunkom
Za osnovni recept biće vam potrebno :
Za mesni sloj :
- 800 g mlevenog mesa (mešavina svinjetine i junetine)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckan)
- 2 čena belog luka (izgnječena)
- 1 jaje
- 2 kašike prezli
- 1 kašika senfa
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- 1 kašičica suvog biljnog začina (npr. vegeta)
- Malo seckanog peršuna
Za punjenje :
- 150 g kačkavalja (ili gaude, trapista – po ukusu)
- 150 g šunke (pileće, ćureće ili dimljene)
- 2 kašike pavlake (opciono, za dodatnu sočnost)
Za premazivanje i dodatke :
- 2 kašike kečapa ili paradajz pirea (opciono)
- Malo rendanog sira za posipanje odozgo
Priprema korak po korak
1. Priprema mesa
U velikoj posudi sjedinite mleveno meso, luk, beli luk, jaje, prezle, senf, začine i peršun. Dobro izmesite rukama dok se svi sastojci ne povežu u kompaktnu smesu. Po potrebi, ako je smesa previše mekana, dodajte još malo prezli.
2. Oblikovanje rolata
Na radnu površinu stavite veći komad prozirne folije ili papira za pečenje. Rasporedite smesu od mesa u pravougaonik debljine oko 1,5 – 2 cm. Na sredinu rasporedite listove šunke, preko njih stavite sir (u listovima ili rendan), pa po želji pavlaku. Pomoću folije pažljivo urolajte meso u čvrst rolat, vodeći računa da se ivice lepo spoje kako fil ne bi curio tokom pečenja.
3. Pečenje
Prebacite rolat u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Premažite kečapom, pospite rendanim sirom (opciono) i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 – 60 minuta, u zavisnosti od debljine rolata. Po potrebi, pokrijte alu-folijom da se ne prepeče odozgo. Nakon pečenja, ostavite rolat da odmori 10 minuta pre sečenja.
Saveti za savršen rolat
- Kombinacija mesa : Mešavina svinjetine i junetine daje najbolji balans ukusa i masnoće.
- Sir : Koristite sir koji se lepo topi, poput gaude, edamera, mocarele ili čak krem sira.
- Dodaci : Možete dodati pečurke, spanać, kuvana jaja, ili čak papriku u fil za bogatiji ukus.
- Hrskava korica : Preko rolata pospite prezle ili rendani parmezan pre pečenja za dodatnu teksturu.
- Bez glutena : Prezle možete zameniti ovsenim brašnom ili bademovim brašnom.
Nutritivne vrednosti (po porciji – 1 kriška, oko 200 g)
- Kalorije : 350 – 400 kcal
- Proteini : 25 g
- Masti : 25 g
- Ugljeni hidrati : 4 – 6 g
- Vlakna : 1 g
Napomena : vrednosti zavise od vrste mesa i količine sira/šunke.
Ideje za priloge
Rolat od mlevenog mesa je veoma svestran i sjajno se slaže sa raznim prilozima. Evo nekoliko predloga :
- Pire krompir sa pavlakom i maslacem
- Grilovano povrće (tikvice, paprika, šargarepa)
- Svečana krompir salata sa peršunom i lukom
- Dinstani pirinač sa začinima
- Osvežavajuća salata od kupusa i šargarepe
- Zeleni miks salata sa limunovim sokom i maslinovim uljem
Rolat od mlevenog mesa u različitim varijantama
Rolat od mlevenog mesa sa pečurkama i sirom
U punjenje dodajte propržene šampinjone ili bukovače. Dobićete puniji i aromatičniji ukus.
Fit varijanta sa pilećim mesom
Koristite mleveno pileće meso, bez dodavanja šunke, a sir zamenite posnim sirom. U ovom slučaju, u fil možete ubaciti i spanać ili tikvice.
Rolat u lisnatom testu
Za posebne prilike, možete obmotati rolat lisnatim testom pre pečenja. Ova verzija izgleda posebno dekorativno.
Posni rolat (vege opcija)
Koristite mleveni biljni nadomestak mesa, tofu i biljni sir. Ovo je odlična opcija za one koji poste ili su na veganskoj ishrani.
Kako čuvati i podgrevati rolat
Rolat možete čuvati u frižideru do 3 dana, pokriven folijom ili u hermetičkoj posudi.
Može se zamrznuti u celini ili isečen na kriške. Pre zamrzavanja, dobro ohladite.
Za podgrevanje, stavite u rernu na 150°C oko 10 minuta ili koristite mikrotalasnu (kriške).
Zaključak : Domaći rolat koji miriše na dom
Rolat od mlevenog mesa sa sirom i šunkom je više od običnog jela – to je simbol domaće kuhinje, porodične topline i kreativnosti u kuvanju. Bilo da ga pripremate za nedeljni ručak, posebnu proslavu ili kao obrok za više dana, ovaj recept nudi ukusan i praktičan način da obradujete svoje najmilije. Ne zaboravite – kuvanje nije samo veština, već i način da pokažemo ljubav. A uz ovaj rolat, ljubav se zaista oseća u svakom zalogaju.
Primjedbe
Objavi komentar