Posna salata od rukole : Zdrav, ukusan i lagan recept koji prija vašem tijelu

Rukola, ta aromatična, pomalo gorkasta lisnata biljka, odavno je prepoznata kao dragocjen dodatak zdravoj ishrani. Njena popularnost raste iz dana u dan, posebno među onima koji biraju biljne, lagane i hranljive obroke. Ako tražite jednostavan, ukusan i zdrav recept koji je ujedno i posan, onda je posna salata od rukole idealan izbor za vas. U ovom članku vodićemo vas kroz sve važne aspekte ovog jela - od zdravstvenih benefita rukole, preko različitih varijacija recepta, pa sve do savjeta za serviranje, čuvanje i nutritivne vrijednosti. Takođe ćemo dati osvrt na to zašto je ova salata idealan izbor za post, detoksikaciju i svakodnevnu ishranu.

Posna salata od rukole : Zdrav, ukusan i lagan recept koji prija vašem tijelu
Posna salata od rukole : Zdrav, ukusan i lagan recept koji prija vašem tijelu

Zašto baš rukola?

Rukola (lat. Eruca sativa) je mediteranska biljka iz porodice kupusnjača. Iako često služi kao dodatak jelima, ona može da bude zvijezda svakog tanjira - posebno kada se priprema u obliku posne salate. Njen prepoznatljiv pikantan i orašast ukus daje karakter svakom jelu, dok njena nutritivna vrijednost ide daleko iznad obične „zelene salate“.

Zdravstvene prednosti rukole

Rukola je superhrana koja ima brojne benefite za zdravlje :

  • Bogata je vitaminima A, C i K - ključnim za imunitet, zdravlje kože i koagulaciju krvi.
  • Izvor je folata - važnog za trudnice i regeneraciju ćelija.
  • Sadrži antioksidanse - poput glukozinolata koji štite od karcinoma.
  • Poboljšava varenje - zahvaljujući vlaknima.
  • Pomaže u regulaciji krvnog pritiska - jer je bogata kalijumom i nitratima.

Ova biljka čini čuda za metabolizam i energiju, a lagana je za stomak, što je čini idealnim izborom za osobe koje paze na liniju ili se oporavljaju od težih obroka.

Idealna za post i detoksikaciju

Mnogi biraju rukolu za vrijeme posta, jer :

  • Ne sadrži životinjske masti.
  • Lako se kombinuje s drugim posnim sastojcima (limun, maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado).
  • Doprinosi čišćenju organizma zahvaljujući diuretskom efektu i vlaknima.

Posna salata od rukole je idealna za veliki post, kao i za bilo koji dan kada želite da se hranite čisto i lagano.

Osnovni recept za posnu salatu od rukole

Sastojci :

  • 100 g svježe rukole
  • 1 manja glavica ljubičastog luka (ili mladi luk)
  • 1 veći paradajz ili šaka cherry paradajza
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Sok od pola limuna
  • Prstohvat morske soli
  • Svježe mljeveni crni biber

Priprema :

1. Rukolu dobro operite pod mlazom hladne vode i ocijedite.

2. Paradajz narežite na kriške ili četvrtine.

3. Luk isijecite na tanke listiće.

4. Sve sastojke sjedinite u činiji.

5. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so i biber.

6. Pažljivo promiješajte i poslužite odmah.

Vrijeme pripreme : 10 minuta

Broj porcija : 2 – 3

Ova salata je savršena za doručak, lagani ručak ili kao predjelo uz glavno jelo.

Varijacije i dodatni sastojci

Iako je osnovni recept jednostavan, možete ga obogatiti raznim dodacima koji su i dalje posni i zdravi :

Avokado i limeta

Dodajte nekoliko kriški avokada i malo limetine kore za kremastiju teksturu i tropski šmek.

Krastavac i masline

Krastavac donosi svježinu, dok masline dodaju slaninu i mediteranski ukus.

Orašasti plodovi i sjemenke

Sjemenke bundeve, susama ili suncokreta dodaju hrskavost i minerale.

Orasi ili bademi doprinose sitosti i zdravim mastima.

Pečena paprika

Dodaje slatkast i dimljen ukus, odlična za bogatije verzije.

Slatki krompir ili leblebije (pečene)

Za puniji obrok, salatu možete kombinovati s prethodno pečenim kockicama batata ili hrskavim leblebijama iz rerne.

Savjeti za serviranje i kombinovanje

Posna salata od rukole je veoma svestrana i možete je servirati na više načina :

  • Kao glavno jelo uz krišku hljeba sa sjemenkama ili brusketu.
  • Kao predjelo uz supu ili čorbu.
  • Kao prilog uz roštiljano povrće, pečeni krompir ili tikvice.
  • Kao salatu za ponijeti - stavite je u staklenu teglicu i ponesite na posao.

Savjet : Dodajte nekoliko kapi sirćeta od jabuke ili balzamika za dodatni sloj ukusa.

Nutritivne vrijednosti

Nutrijent

  Količina po porciji

Kalorije

120 kcal

Proteini

2 - 3 g

Masti

7 - 10 g

Ugljeni hidrati

5 - 7 g

Vlakna

2 - 3 g

Vitamin A

90 % dnevnih potreba

Vitamin C

40 % dnevnih potreba

Kalcijum

15 - 20 % dnevnih potreba

Gvožđe

10 - 12 % dnevnih potreba

Zbog bogatstva vlakana i mikronutrijenata, ova salata doprinosi boljoj probavi, jačanju imuniteta i regulaciji težine.

Zaključak

Posna salata od rukole nije samo još jedna salata - to je hranjiv, ukusan i zdrav obrok koji može postati dio vaše svakodnevne rutine. Puna je vitamina, minerala i antioksidanasa, a istovremeno je laka za pripremu i savršena za sve prilike - od posta do dijete. Ova salata vam može pomoći da očistite organizam, unesete više biljnih vlakana i vitamina i uživate u obroku bez griže savjesti. Bilo da ste u potrazi za zdravim obrokom, detoks receptom ili posnim jelom, salata od rukole je pravi izbor.

Česta pitanja i korisni savjeti

Koliko dugo može da stoji pripremljena salata?

Najbolje je konzumirati je odmah, ali može stajati do 24h u frižideru, ako se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. U tom slučaju dodajte limun i ulje tek pred posluživanje.

Da li djeca mogu da jedu ovu salatu?

Da, rukola je sigurna i za djecu, ali zbog njenog intenzivnog ukusa možda je bolje kombinovati je s blažim salatama poput kristalke ili matovilca.

Da li mogu koristiti smrznutu rukolu?

Ne preporučuje se za ovu salatu - svježa rukola ima najbolju teksturu i ukus.

Primjedbe

Popularni postovi