Najljepša posna sarma : Tradicionalni recept i varijacija sa dimljenom ribom
Sarma je jedno od najprepoznatljivijih i najvoljenijih jela na Balkanu. I dok većina ljudi sarme povezuje s mesom, postoji i posna verzija ovog tradicionalnog jela koja nimalo ne zaostaje po ukusu. Posna sarma je savršen izbor za vrijeme posta, za vegane, vegetarijance i sve one koji žele laganiji, ali i dalje bogat i aromatičan obrok. U ovom članku ćemo predstaviti klasični recept za najljepšu posnu sarmu, a zatim ćemo se osvrnuti na izuzetno ukusnu varijaciju sa dimljenom ribom – idealnu za sve one koji poste, ali i dalje konzumiraju ribu. Saznaćete i korisne savjete, nutritivne vrednosti, kao i preporuke za serviranje koje ovu temu čine potpunom i vrednom svake pažnje.
Najljepša posna sarma : Tradicionalni recept i varijacija sa dimljenom ribom
Šta je posna sarma?
Posna sarma je varijacija klasične sarme koja se priprema bez mesa. Iako bez mesa, posna sarma obiluje ukusima zahvaljujući pirinču, povrću, začinima i dimljenim komponentama poput suvih šljiva, pečuraka ili dimljene ribe. Tradicionalno se pravi u vreme posta, kao i tokom praznika poput Božića (u pravoslavnim porodicama koje poste), a sve češće i tokom godine kao zdravija alternativa klasičnoj verziji.
Zašto je posna sarma popularna?
1. Prilagođena postu i veganskoj ishrani
2. Lagana za želudac
3. Nutritivno bogata zahvaljujući pirinču, povrću i začinima
4. Može se unaprijed pripremiti i čuvati
5. Raznovrsne varijacije – od klasične do one sa dimljenom ribom
Klasični recept za najljepšu posnu sarmu
Sastojci :
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 1 – 1.5 kg listova)
- 250 g pirinča
- 2 glavice crnog luka
- 2 šargarepe
- 100 g rendane cvekle (opciono za boju i aromu)
- 100 g seckanih oraha ili suncokretovih semenki
- 2 čena belog luka
- 50 ml ulja
- 1 kašika mljevene slatke paprike
- 1 kašičica mljevene dimljene paprike
- So i biber po ukusu
- Lovorov list, suvi biljni začin, malo paradajz pirea
- Voda ili povrtni bujon
Priprema :
1. Priprema listova kupusa
Odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih u vodi ako su previše slani ili kiseli. Isecite zadebljanja.
2. Priprema fila
Na zagrejanom ulju propržite seckani crni i beli luk. Dodajte rendanu šargarepu, cveklu i sve kratko dinstajte. Zatim dodajte pirinač, mljevenu papriku, seckane orahe (ili semenke), so, biber i još malo ulja. Sve promešajte i sklonite sa vatre.
3. Formiranje sarmi
U svaki list stavite punu kašiku fila, preklopite ivice i urolajte. Ređajte sarme u šerpu u kojoj je dno prethodno prekriveno seckanim kupusom.
4. Kuvanje
Sarme prelijte sa malo paradajz pirea, dodajte lovorov list i nalijte vodom ili bujonom toliko da ih prekrije. Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 1.5 – 2 sata.
Varijacija : Posna sarma sa dimljenom ribom
Zašto dodati dimljenu ribu?
Dimljena riba daje posebnu dubinu ukusa posnoj sarmi. Idealna je za one koji poste, ali jedu ribu (tzv. riblji post). Takođe, pruža bogat izvor proteina i omega-3 masnih kiselina.
Sastojci :
- 1 glavica kiselog kupusa
- 200 g pirinča
- 150 – 200 g dimljene ribe (skuša, pastrmka ili losos)
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 čen belog luka
- 50 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 kašičica mljevene dimljene paprike
- Lovorov list, biber, malo limunovog soka
Priprema :
1. Priprema dimljene ribe
Skinite kožu i očistite ribu od kostiju. Isecite na komadiće.
2. Filovanje
Pržite luk i šargarepu, dodajte beli luk, pirinač, začine i na kraju ribu. Sve lagano promešajte.
3. Formiranje i kuvanje
Slično kao kod klasične posne sarme – formirajte rolnice i kuvajte sa listićima lovora, paradajzom i vrlo malo limunovog soka za balans ukusa.
Nutritivne vrednosti
- Pirinač je izvor energije
- Luk i šargarepa izvor vitamina C, A i vlakana
- Kupus sadrži probiotike i vitamin K
- Dimljena riba izvor omega-3 i proteina
- Ulje i začini su izvor zdravih masti i antioksidanasa
Savjeti za savršenu posnu sarmu
1. Kupus neka bude kvalitetno ukiseljen – Ne sme biti previše kiseo.
2. Dodajte suve šljive za dodatnu aromu – Posebno uz ribu.
3. Pecite sarme u rerni – Posle kuvanja, zapeći 20 minuta u rerni sa paradajz sosom za puniji ukus.
4. Napravite dan ranije – Sarma je uvek bolja kada „odleži“.
Kako servirati posnu sarmu?
- Uz kukuruzni hleb ili proju
- Sa kiselom paprikom ili ajvarom
- Uz kuvani krompir ili pire kao prilog
- Za posebne prilike, poslužite i uz posnu supu
Zaključak
Bilo da se odlučite za klasičnu verziju posne sarme sa pirinčem i povrćem, ili za gurmansku varijaciju sa dimljenom ribom, jedno je sigurno – ovo jelo će zauzeti počasno mesto na vašem stolu. Posna sarma nije samo jelo za vreme posta - to je bogat i autentičan obrok koji s pravom zaslužuje mesto i u svakodnevnoj ishrani. Isprobajte recepte, eksperimentišite sa začinima i uživajte u spoju tradicije i zdravlja. Prijatno!
Često postavljana pitanja
Može li se posna sarma zamrznuti?
Da! Posna sarma se savršeno može zamrznuti i trajati i do 3 meseca. Idealno je zamrznuti je pre kuvanja, ali može i nakon.
Koja riba je najbolja za posnu sarmu?
Dimljena skuša ili dimljeni losos imaju intenzivan, ali ne pretežak ukus. Pastrmka je blaža i odlična za one koji prvi put probaju ovu verziju.
Da li se posna sarma može praviti i sa svežim kupusom?
Može, ali će imati blaži ukus i teksturu. Preporučuje se blanširanje svežeg kupusa.
Primjedbe
Objavi komentar