Posne punjene paprike – četiri varijante za svaki ukus
Kada želite da spojite tradiciju, ukus i jednostavnost, posne punjene paprike zapečene u rerni su pravo rešenje. Ovo jelo krasi svaki domaći sto u vreme posta, ali ga mnogi rado biraju i kao laganiju alternativu klasičnim obrocima. Bilo da ih punite krompirom, rižom, tunjevinom ili povrćem na vodi – rezultat je uvek ukusan i mirisan.
Posne punjene paprike – Četiri varijante za svaki ukus
U nastavku delimo četiri proverena recepta, prilagođena različitim ukusima i vrstama posta.
1. Posne punjene paprike sa krompirom i rižom
Ova varijanta je klasik posne kuhinje. Kombinacija krompira i pirinča daje punjenje koje je sočno, mekano i izdašno – idealno za porodični ručak.
Sastojci :
- 10 manjih paprika (babura)
- 3 srednja krompira (rendan)
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- So, biber, aleva paprika, suvi biljni začin
- Malo ulja i peršun
Priprema :
Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati rendani krompir i oprani pirinač. Začiniti po ukusu. Paprike napuniti smesom, poređati u pleh, naliti vodom do polovine, prekriti folijom i peći 40 minuta na 200°C. Zatim skinuti foliju i zapeći još 15 minuta.
2. Posne punjene paprike sa rižom i tunjevinom
Kada želite da obogatite posni meni, tunjevina u kombinaciji sa rižom pravi je pogodak. Ovo jelo je zasitno, hranljivo i puno ukusa – savršeno za dane kada je dozvoljeno ulje.
Sastojci :
- 8 paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 konzerva tunjevine (u vodi ili ulju)
- 1 glavica crnog luka
- So, biber, origano, suvi začin
- Limunov sok i malo maslinovog ulja
Priprema :
Pirinač obariti do pola. Luk propržiti na ulju, dodati tunjevinu, začine i pirinač. Po želji dodati malo limunovog soka. Napuniti paprike, poređati u pleh, dodati vodu i peći 40 minuta pokriveno, pa još 10 –15 minuta bez pokrivanja da se lepo zapeče.
3. Posne punjene paprike na vodi – klasična varijanta
Za dane strogog posta ili kada želite najlaganiju verziju, punjene paprike na vodi su pravo rešenje. Bez ulja, ali sa bogatim ukusom zahvaljujući začinima i načinu pečenja.
Sastojci :
- 10 paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica luka
- So, biber, lovorov list
- Po želji : paradajz sok ili pelat
Priprema :
Na suvo propržiti sitno seckani luk dok ne omekša, dodati pirinač i začine. Paprike puniti ovom smesom. U pleh sipati vodu, dodati lovor i malo paradajz soka. Peći pokriveno 40 minuta, pa još 10 minuta bez pokrivanja.
4. Posne punjene paprike na vodi sa šampinjonima i sojom
Za one koji žele bogatiju posnu varijantu bez ulja, ova kombinacija sa šampinjonima i sojom je savršen balans ukusa, proteina i teksture. Paprike su izdašne i idealne za posne svečanosti.
Sastojci :
- 8 – 10 paprika
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 šolja sitno seckanih šampinjona
- 1 šolja sojinih mrvica (prethodno potopljenih u vrelu vodu i oceđenih)
- So, biber, beli luk u prahu, suvi začin, sušeni peršun
- Paradajz sok i voda za pečenje
Priprema :
Luk i šampinjone kratko propržiti na suvo (ili sa kašikom vode), dodati oceđene sojine mrvice, začine i pirinač. Sve dobro izmešati. Paprike puniti smesom, poređati u pleh, preliti paradajz sokom pomešanim s vodom i peći pokriveno 45 minuta, pa otkriti i zapeći još 10 minuta.
Saveti za uspešne posne punjene paprike
- Uvek koristite manje paprike, jer se ravnomernije peku i lepše serviraju.
- Paradajz sok u tečnosti za pečenje daje bogatiji ukus.
- Pečenje pokriveno, pa otkriveno čini paprike mekim iznutra, a zapečenim spolja.
- Kombinujte začine : lovor, origano, peršun, beli luk, jer upravo oni daju domaći miris jela.
- Ako pravite bez ulja, dodajte malo limunovog soka ili paradajza za puniji ukus.
Zaključak
Posne punjene paprike zapečene u rerni su dokaz da jednostavna jela mogu biti i ukusna i bogata. Bilo da volite klasične kombinacije sa krompirom, proteinski jače sa tunjevinom ili povrtne verzije „na vodi“, jedno je sigurno – svaki zalogaj donosi toplinu domaće kuhinje.
Pronađite svoju omiljenu varijantu i neka mirisi iz rerne ispune vaš dom – baš kao nekada, kada se ručak kuvao s ljubavlju.
Primjedbe
Objavi komentar