Posne punjene paprike – četiri varijante za svaki ukus


Kada želite da spojite tradiciju, ukus i jednostavnost, posne punjene paprike zapečene u rerni su pravo rešenje. Ovo jelo krasi svaki domaći sto u vreme posta, ali ga mnogi rado biraju i kao laganiju alternativu klasičnim obrocima. Bilo da ih punite krompirom, rižom, tunjevinom ili povrćem na vodi – rezultat je uvek ukusan i mirisan.

Posne punjene paprike – četiri varijante za svaki ukus
Posne punjene paprike – Četiri varijante za svaki ukus




U nastavku delimo četiri proverena recepta, prilagođena različitim ukusima i vrstama posta.



1. Posne punjene paprike sa krompirom i rižom


Ova varijanta je klasik posne kuhinje. Kombinacija krompira i pirinča daje punjenje koje je sočno, mekano i izdašno – idealno za porodični ručak.


Sastojci :

  • 10 manjih paprika (babura)
  • 3 srednja krompira (rendan)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, aleva paprika, suvi biljni začin
  • Malo ulja i peršun


Priprema :

Na malo ulja propržiti crni i beli luk, dodati rendani krompir i oprani pirinač. Začiniti po ukusu. Paprike napuniti smesom, poređati u pleh, naliti vodom do polovine, prekriti folijom i peći 40 minuta na 200°C. Zatim skinuti foliju i zapeći još 15 minuta.



2. Posne punjene paprike sa rižom i tunjevinom


Kada želite da obogatite posni meni, tunjevina u kombinaciji sa rižom pravi je pogodak. Ovo jelo je zasitno, hranljivo i puno ukusa – savršeno za dane kada je dozvoljeno ulje.


Sastojci :

  • 8 paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 konzerva tunjevine (u vodi ili ulju)
  • 1 glavica crnog luka
  • So, biber, origano, suvi začin
  • Limunov sok i malo maslinovog ulja


Priprema :

Pirinač obariti do pola. Luk propržiti na ulju, dodati tunjevinu, začine i pirinač. Po želji dodati malo limunovog soka. Napuniti paprike, poređati u pleh, dodati vodu i peći 40 minuta pokriveno, pa još 10 –15 minuta bez pokrivanja da se lepo zapeče.



3. Posne punjene paprike na vodi – klasična varijanta


Za dane strogog posta ili kada želite najlaganiju verziju, punjene paprike na vodi su pravo rešenje. Bez ulja, ali sa bogatim ukusom zahvaljujući začinima i načinu pečenja.


Sastojci :

  • 10 paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica luka
  • So, biber, lovorov list
  • Po želji : paradajz sok ili pelat


Priprema :

Na suvo propržiti sitno seckani luk dok ne omekša, dodati pirinač i začine. Paprike puniti ovom smesom. U pleh sipati vodu, dodati lovor i malo paradajz soka. Peći pokriveno 40 minuta, pa još 10 minuta bez pokrivanja.



4. Posne punjene paprike na vodi sa šampinjonima i sojom


Za one koji žele bogatiju posnu varijantu bez ulja, ova kombinacija sa šampinjonima i sojom je savršen balans ukusa, proteina i teksture. Paprike su izdašne i idealne za posne svečanosti.


Sastojci :

  • 8 – 10 paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šolja sitno seckanih šampinjona
  • 1 šolja sojinih mrvica (prethodno potopljenih u vrelu vodu i oceđenih)
  • So, biber, beli luk u prahu, suvi začin, sušeni peršun
  • Paradajz sok i voda za pečenje


Priprema :

Luk i šampinjone kratko propržiti na suvo (ili sa kašikom vode), dodati oceđene sojine mrvice, začine i pirinač. Sve dobro izmešati. Paprike puniti smesom, poređati u pleh, preliti paradajz sokom pomešanim s vodom i peći pokriveno 45 minuta, pa otkriti i zapeći još 10 minuta.



Saveti za uspešne posne punjene paprike


  • Uvek koristite manje paprike, jer se ravnomernije peku i lepše serviraju.  
  • Paradajz sok u tečnosti za pečenje daje bogatiji ukus.  
  • Pečenje pokriveno, pa otkriveno čini paprike mekim iznutra, a zapečenim spolja.  
  • Kombinujte začine : lovor, origano, peršun, beli luk, jer upravo oni daju domaći miris jela.  
  • Ako pravite bez ulja, dodajte malo limunovog soka ili paradajza za puniji ukus.



Zaključak


Posne punjene paprike zapečene u rerni su dokaz da jednostavna jela mogu biti i ukusna i bogata. Bilo da volite klasične kombinacije sa krompirom, proteinski jače sa tunjevinom ili povrtne verzije „na vodi“, jedno je sigurno – svaki zalogaj donosi toplinu domaće kuhinje.

Pronađite svoju omiljenu varijantu i neka mirisi iz rerne ispune vaš dom – baš kao nekada, kada se ručak kuvao s ljubavlju.




 

Primjedbe

Popularni postovi