Ćufte od soje posne u paradajz sosu – Ukusno, zdravo i jednostavno
Ako tražite savršen recept za ukusne, posne ćufte koje su istovremeno zdrave i jednostavne za pripremu, na pravom ste mestu! Ćufte od soje u paradajz sosu su odličan izbor za sve koji žele lagan, a bogat obrok. Osim što su veganske i hranljive, oduševiće vas svojim punim ukusom. U nastavku saznajte kako ih lako možete napraviti kod kuće.
![]() |
Ćufte od soje posne u paradajz sosu – Ukusno, zdravo i jednostavno |
Sastojci za ćufte od soje :
- 200 g sojinih ljuspica
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 50 g prezli
- 2 kašike brašna (može i bezglutensko)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica suvog biljnog začina
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica dimljene paprike
- 2 kašike maslinovog ulja
- Malo peršuna po želji
Sastojci za paradajz sos :
- 500 ml pasirane paradajz kaše
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašika brašna (opciono, za gušći sos)
- 100 ml vode
Priprema ćufti od soje
1. Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite 10 - 15 minuta da nabubre. Nakon toga ih dobro procedite i ocedite višak tečnosti.
2. Sitno iseckajte crni i beli luk, a šargarepu narendajte.
3. U većoj posudi pomešajte oceđene sojine ljuspice, luk, beli luk, šargarepu, prezle, brašno i začine.
4. Dodajte maslinovo ulje i sve dobro promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
5. Oblikujte ćufte i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 ° C oko 20 - 25 minuta ili ih propržite na tiganju sa malo ulja.
Priprema paradajz sosa
1. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
2. Dodajte pasirani paradajz, vodu, šećer, so, biber i bosiljak.
3. Kuvajte na srednjoj vatri 10 - 15 minuta dok sos ne postane gust.
4. Po želji, dodajte brašno razmućeno u malo vode za dodatno zgušnjavanje.
5. Kada je sos gotov, dodajte pečene ćufte i kuvajte ih zajedno još 5 minuta kako bi upile ukus.
Saveti za još bolji ukus
- Ćufte možete poslužiti uz pire krompir, testeninu ili pire od karfiola.
- Ako volite pikantniji ukus, dodajte malo čilija u sos.
- Ćufte možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru do 3 dana.
Zaključak
Ćufte od soje u paradajz sosu su savršen izbor za one koji žele ukusan, zdrav i posan obrok. Ovaj recept je odličan za vegane, post, ali i za sve one koji žele da probaju nešto novo i drugačije. Isprobajte recept i uživajte u savršenom spoju ukusa!
Primjedbe
Objavi komentar