Ćufte od soje posne u paradajz sosu – Ukusno, zdravo i jednostavno

Ako tražite savršen recept za ukusne, posne ćufte koje su istovremeno zdrave i jednostavne za pripremu, na pravom ste mestu! Ćufte od soje u paradajz sosu su odličan izbor za sve koji žele lagan, a bogat obrok. Osim što su veganske i hranljive, oduševiće vas svojim punim ukusom. U nastavku saznajte kako ih lako možete napraviti kod kuće.

Ćufte od soje posne u paradajz sosu – Ukusno, zdravo i jednostavno
Ćufte od soje posne u paradajz sosu – Ukusno, zdravo i jednostavno




Sastojci za ćufte od soje :

  • 200 g sojinih ljuspica
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 50 g prezli
  • 2 kašike brašna (može i bezglutensko)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Malo peršuna po želji


Sastojci za paradajz sos :

  • 500 ml pasirane paradajz kaše
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1 kašičica bosiljka
  • 1 kašika brašna (opciono, za gušći sos)
  • 100 ml vode


Priprema ćufti od soje 

1. Sojine ljuspice prelijte vrelom vodom i ostavite 10 - 15 minuta da nabubre. Nakon toga ih dobro procedite i ocedite višak tečnosti.

2. Sitno iseckajte crni i beli luk, a šargarepu narendajte.

3. U većoj posudi pomešajte oceđene sojine ljuspice, luk, beli luk, šargarepu, prezle, brašno i začine.

4. Dodajte maslinovo ulje i sve dobro promešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.

5. Oblikujte ćufte i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 ° C oko 20 - 25 minuta ili ih propržite na tiganju sa malo ulja.


Priprema paradajz sosa 

1. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.

2. Dodajte pasirani paradajz, vodu, šećer, so, biber i bosiljak.

3. Kuvajte na srednjoj vatri 10 - 15 minuta dok sos ne postane gust.

4. Po želji, dodajte brašno razmućeno u malo vode za dodatno zgušnjavanje.

5. Kada je sos gotov, dodajte pečene ćufte i kuvajte ih zajedno još 5 minuta kako bi upile ukus.


Saveti za još bolji ukus

  • Ćufte možete poslužiti uz pire krompir, testeninu ili pire od karfiola.
  • Ako volite pikantniji ukus, dodajte malo čilija u sos.
  •  Ćufte možete pripremiti unapred i čuvati u frižideru do 3 dana.


Zaključak

Ćufte od soje u paradajz sosu su savršen izbor za one koji žele ukusan, zdrav i posan obrok. Ovaj recept je odličan za vegane, post, ali i za sve one koji žele da probaju nešto novo i drugačije. Isprobajte recept i uživajte u savršenom spoju ukusa!





Primjedbe

Popularni postovi