Lisnato sa šunkom, sirom i vrhnjem – Brzi i ukusni zalogaji

Ako tražite jednostavan i ukusan recept koji će oduševiti vaše goste ili poslužiti kao brzinski obrok za porodicu, lisnato sa šunkom, sirom i vrhnjem je pravi izbor. Ovo jelo je savršeno za doručak, užinu ili čak laganu večeru, a priprema je brza i laka.

Lisnato sa šunkom, sirom i vrhnjem – Brzi i ukusni zalogaji
Lisnato sa šunkom, sirom i vrhnjem – Brzi i ukusni zalogaji




Zašto je lisnato sa šunkom, sirom i vrhnjem savršen izbor?


  • Brza priprema – Uz gotovo lisnato tijesto, priprema traje svega nekoliko minuta.
  • Jednostavni sastojci – Potrebni su vam samo šunka, sir, vrhnje i lisnato tijesto.
  • Savršen okus – Kombinacija hrskavog tijesta, kremastog vrhnja i topljenog sira osvaja na prvi zalogaj.
  • Višenamjensko jelo – Odlično za doručak, užinu, posluženje gostima ili kao grickalica uz druženje.


Sastojci:


  •  1 pakovanje lisnatog tijesta (oko 500 g)
  •  200 g šunke (po izboru)
  •  150 g sira (gauda, edamer ili mozzarella)
  •  100 ml vrhnja za kuhanje
  •  1 jaje (za premazivanje)
  •  Susam ili lanene sjemenke (opciono, za posipanje)


Priprema:


1. Priprema tijesta – Lisnato tijesto ostavite da se odmrzne ako koristite zamrznuto, a zatim ga razvaljajte na pobrašnjenoj površini.

2. Punjenje – Na tijesto rasporedite tanko narezanu šunku, naribani sir i vrhnje za kuhanje.

3. Oblikovanje – Tijesto možete preklopiti kao pitu ili rolata poput štrudle, a zatim ga narezati na manje komade.

4. Premazivanje – Premažite razmućenim jajetom i pospite susamom ili lanenim sjemenkama.

5. Pečenje – Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni.

6. Posluživanje – Ostavite da se malo ohladi, a zatim poslužite toplo uz jogurt ili neki lagani umak.


Savjeti za savršeno lisnato tijesto:


  •  Ne pretrpavajte tijesto nadjevom kako biste izbjegli curenje prilikom pečenja.
  •  Koristite dobro ohlađeno tijesto za lakše oblikovanje.
  •  Eksperimentišite sa sirevima – dodajte malo parmezana za intenzivniji ukus.
  •  Umjesto klasične šunke, možete koristiti pršut ili dimljenu puretinu za poseban twist.


Zaključak


Lisnato sa šunkom, sirom i vrhnjem je jednostavan, ali izuzetno ukusan recept koji će vam se sigurno svidjeti. Bilo da ga pripremate za sebe, porodicu ili goste, sigurno će biti hit na stolu. Probajte ovaj recept i uživajte u savršenom spoju hrskavog tijesta i kremastog nadjeva!


Jeste li već pravili lisnato s ovim sastojcima? Podijelite svoje iskustvo i savjete u komentarima!


Primjedbe

Popularni postovi