Zapečena boranija sa slaninom – Ukusno i jednostavno jelo za celu porodicu

Ako tražite recept za ukusan i hranljiv obrok koji će se dopasti celoj porodici, zapečena boranija sa slaninom je odličan izbor! Ovo jelo kombinuje sočnost boranije, hrskavu slaninu i bogat ukus sira, čineći ga idealnim za ručak ili večeru. Osim što je jednostavno za pripremu, bogato je proteinima i vlaknima, što ga čini hranljivim i zasitnim.

Zapečena boranija sa slaninom – Ukusno i jednostavno jelo za celu porodicu


Zašto je zapečena boranija sa slaninom odličan izbor?

Boranija je povrće koje obiluje vlaknima, vitaminima i mineralima, a u kombinaciji sa slaninom dobija dodatnu aromu i puniji ukus. Pečenjem u rerni sastojci se prožimaju, dajući jelu posebnu teksturu i neodoljiv miris.

Sastojci:

Za pripremu ovog jela potrebno vam je:                                            

500 g sveže ili zamrznute boranije
200 g dimljene slanine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
200 ml pavlake za kuvanje
100 g rendanog kačkavalja
50 g parmezana
So i biber po ukusu
Kašičica suvog začina
Malo maslinovog ulja
1 kašika putera

Kako pripremiti zapečenu boraniju sa slaninom?

Priprema ovog jela je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena:

  1. Priprema boranije – Ako koristite svežu boraniju, operite je, očistite krajeve i obarite u slanoj vodi oko 10 minuta. Ako koristite zamrznutu, dovoljno je da je prokuvate nekoliko minuta i ocedite.

  2. Priprema slanine i luka – Na tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i putera, zatim dodajte iseckanu slaninu i propržite dok ne postane hrskava. Dodajte sitno seckan crni i beli luk i pržite još nekoliko minuta dok ne omekša.

  3. Spajanje sastojaka – U vatrostalnu posudu stavite obarenu boraniju, preko nje dodajte prženu slaninu sa lukom. Prelijte pavlakom za kuvanje i pospite rendanim kačkavaljem i parmezanom.

  4. Pečenje – Zagrejte rernu na 200°C i pecite jelo oko 20-25 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije zlatno-smeđu koricu.

  5. Serviranje – Ostavite jelo da se malo prohladi, a zatim poslužite uz svežu salatu ili krišku domaćeg hleba.

Saveti za još bolji ukus

Možete dodati malo muskatnog oraščića u pavlaku za bogatiji ukus.

Umesto kačkavalja, možete koristiti mocarelu za još kremastiju teksturu.

Po želji, dodajte malo tucane paprike ili čilija za pikantniji ukus.

Zaključak

Zapečena boranija sa slaninom je savršen način da uživate u ukusnom i hranljivom jelu koje se brzo i lako priprema. Bilo da je poslužite kao glavno jelo ili prilog, sigurno će postati omiljeni recept u vašem domu. Probajte ovaj recept i uživajte u bogatim, domaćim ukusima!

Da li ste već probali zapečenu boraniju sa slaninom? Podelite vaše utiske i savete u komentarima!

Primjedbe

Popularni postovi