Originalne princes krofne – Recept i tajne savršenog ukusa
Princes krofne su klasik među poslasticama koji nikada ne izlazi iz mode. Ove lagane i kremaste poslastice osvajaju srca svih generacija. U ovom članku otkrivamo originalni recept za princes krofne, kao i korisne savete za postizanje savršene teksture i ukusa.
![]() |
Originalne princes krofne - Recept i tajne savršenog ukusa |
Šta su princes krofne?
Princes krofne su vazdušasta peciva napravljena od kuvanog testa (choux testa), punjena bogatim kremom i posuta šećerom u prahu. Njihovo poreklo vodi do francuske kuhinje, ali su postale nezaobilazan deo mnogih domaćih trpeza.
Sastojci za originalne princes krofne
Za testo:
250 ml vode
100 g maslaca
150 g brašna
Prstohvat soli
4 jaja
Za fil:
500 ml mleka
2 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
2 žumanca
2 kašike brašna
2 kašike gustina
100 g maslaca
Za dekoraciju:
Šećer u prahu
Korak po korak – Kako napraviti princes krofne
Pravljenje testa:
U šerpi zagrejte vodu, dodajte maslac i prstohvat soli. Kada se maslac otopi, sklonite sa vatre i dodajte brašno odjednom. Mešajte dok ne dobijete gusto testo.
Vratite na laganu vatru i mešajte još nekoliko minuta dok se testo ne počne odvajati od ivica šerpe.
Prebacite testo u činiju i ostavite da se prohladi 10 minuta.
Dodajte jedno po jedno jaje, mešajući dok se ne sjedini.
Kašikom ili poslastičarskim špricem oblikujte male krofnice na plehu obloženom papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ne otvarajte rernu tokom pečenja kako bi zadržale oblik.
Pravljenje fila:
U šerpi zagrejte mleko sa vanilin šećerom.
U posebnoj činiji umutite žumanca, šećer, brašno i gustin sa malo mleka.
Kada mleko provri, postepeno ga dodajte smesi sa žumancima, neprestano mešajući.
Kuvajte fil na laganoj vatri dok ne postane gust.
Kada se prohladi, dodajte umućen maslac i sjedinite smesu.
Punjenje krofni:
Svaku krofnu presecite na pola.
Pomoću šprica ili kašike napunite donju polovinu krofne filom i poklopite drugom polovinom.
Pospite šećerom u prahu pre serviranja.
Saveti za savršene princes krofne
Koristite kvalitetne sastojke – posebno maslac i vanilu za bogatiji ukus.
Ne otvarajte rernu tokom pečenja – krofne mogu splasnuti.
Ostavite testo da se prohladi pre dodavanja jaja kako biste izbegli kuvana jaja u testu.
Fil neka se potpuno ohladi pre nego što dodate maslac kako bi bio kremast i gladak.
Zaključak
Originalne princes krofne su savršena poslastica za svaku priliku. Sa hrskavim, vazdušastim testom i bogatim kremom, oduševiće svakog sladokusca. Pratite naš recept i uživajte u domaćim princes krofnama koje će se topiti u ustima.
Primjedbe
Objavi komentar