Originalne princes krofne – Recept i tajne savršenog ukusa

 

Princes krofne su klasik među poslasticama koji nikada ne izlazi iz mode. Ove lagane i kremaste poslastice osvajaju srca svih generacija. U ovom članku otkrivamo originalni recept za princes krofne, kao i korisne savete za postizanje savršene teksture i ukusa.

Originalne princes krofne - Recept i tajne savršenog ukusa





Šta su princes krofne?

Princes krofne su vazdušasta peciva napravljena od kuvanog testa (choux testa), punjena bogatim kremom i posuta šećerom u prahu. Njihovo poreklo vodi do francuske kuhinje, ali su postale nezaobilazan deo mnogih domaćih trpeza.

Sastojci za originalne princes krofne

Za testo:

  • 250 ml vode

  • 100 g maslaca

  • 150 g brašna

  • Prstohvat soli

  • 4 jaja

Za fil:

  • 500 ml mleka

  • 2 kašike šećera

  • 1 kesica vanilin šećera

  • 2 žumanca

  • 2 kašike brašna

  • 2 kašike gustina

  • 100 g maslaca

Za dekoraciju:

  • Šećer u prahu

Korak po korak – Kako napraviti princes krofne

Pravljenje testa:

  1. U šerpi zagrejte vodu, dodajte maslac i prstohvat soli. Kada se maslac otopi, sklonite sa vatre i dodajte brašno odjednom. Mešajte dok ne dobijete gusto testo.

  2. Vratite na laganu vatru i mešajte još nekoliko minuta dok se testo ne počne odvajati od ivica šerpe.

  3. Prebacite testo u činiju i ostavite da se prohladi 10 minuta.

  4. Dodajte jedno po jedno jaje, mešajući dok se ne sjedini.

  5. Kašikom ili poslastičarskim špricem oblikujte male krofnice na plehu obloženom papirom za pečenje.

  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ne otvarajte rernu tokom pečenja kako bi zadržale oblik.

Pravljenje fila:

  1. U šerpi zagrejte mleko sa vanilin šećerom.

  2. U posebnoj činiji umutite žumanca, šećer, brašno i gustin sa malo mleka.

  3. Kada mleko provri, postepeno ga dodajte smesi sa žumancima, neprestano mešajući.

  4. Kuvajte fil na laganoj vatri dok ne postane gust.

  5. Kada se prohladi, dodajte umućen maslac i sjedinite smesu.

Punjenje krofni:

  1. Svaku krofnu presecite na pola.

  2. Pomoću šprica ili kašike napunite donju polovinu krofne filom i poklopite drugom polovinom.

  3. Pospite šećerom u prahu pre serviranja.

Saveti za savršene princes krofne

 Koristite kvalitetne sastojke – posebno maslac i vanilu za bogatiji ukus. 

Ne otvarajte rernu tokom pečenja – krofne mogu splasnuti. 

Ostavite testo da se prohladi pre dodavanja jaja kako biste izbegli kuvana jaja u testu. 

Fil neka se potpuno ohladi pre nego što dodate maslac kako bi bio kremast i gladak.

Zaključak

Originalne princes krofne su savršena poslastica za svaku priliku. Sa hrskavim, vazdušastim testom i bogatim kremom, oduševiće svakog sladokusca. Pratite naš recept i uživajte u domaćim princes krofnama koje će se topiti u ustima.

Primjedbe

Popularni postovi