Najsočniji čokoladni mafini – Recept i tajne savršenog ukusa
Ako ste ljubitelj čokolade, onda su ovi najsočniji čokoladni mafini savršen izbor za vas! Ovaj recept je jednostavan, brz i garantuje meke, vazdušaste mafine bogatog ukusa čokolade.
U nastavku ćemo podeliti detaljan recept, savete za savršenu teksturu i trikove kako da mafini ostanu sočni duže vreme.
![]() |
Najsočniji čokoladni mafini - Recept i tajne savršenog ukusa |
Sastojci
Suvi sastojci:
200 g brašna
50 g kakao praha
150 g šećera
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
Prstohvat soli
100 g čokoladnih kapljica ili sitno iseckane čokolade
Mokri sastojci:
2 jaja
120 ml mleka
100 ml biljnog ulja
1 kašičica vanilin ekstrakta
100 ml jogurta
Uputstvo za pripremu
Zagrejte rernu na 180°C i pripremite kalup za mafine tako što ćete staviti papirne korpice.
Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi – brašno, kakao, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
U drugoj posudi umutite mokre sastojke – jaja, mleko, ulje, vanilin ekstrakt i jogurt, dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Spojite suve i mokre sastojke i lagano promešajte dok se svi sastojci sjedine. Dodajte čokoladne kapljice.
Sipajte smesu u kalupe tako da svaki bude pun do 3/4 visine.
Pecite oko 18-20 minuta, dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suva.
Ostavite mafine da se prohlade pre nego što ih poslužite.
Tajne za najsočnije mafine
Jogurt daje dodatnu sočnost i mekoću.
Ne premešajte smesu – samo lagano sjedinite sastojke da mafini ne budu tvrdi.
Ne pecite predugo, jer će se osušiti. Proverite čačkalicom posle 18 minuta.
Dodajte komadiće čokolade na vrh pre pečenja za ekstra čokoladni ukus.
Kako čuvati mafine da ostanu sveži?
Najbolje ih je čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana ili u frižideru do 5 dana. Možete ih i zamrznuti do 3 meseca – samo ih pre konzumacije kratko podgrejte u mikrotalasnoj pećnici.
Zaključak
Ovi sočni čokoladni mafini su savršeni za svaki trenutak – bilo da želite brz slatkiš uz kafu ili da impresionirate goste. Isprobajte ovaj recept i podelite vaša iskustva u komentarima!
Primjedbe
Objavi komentar