Najbolji recept za Carbonaru – Autentičan i ukusan


Uvod

Carbonara je jedno od najpoznatijih i najukusnijih jela italijanske kuhinje. Ovaj jednostavan, ali bogat recept dolazi iz Rima i pravi se od nekoliko osnovnih sastojaka – testenine, jaja, sira, guancialea i bibera. Ako želite da napravite savršenu, kremastu Carbonaru bez dodavanja pavlake, pratite ovaj autentičan recept.

Najbolji recept za Carbonaru – Autentičan i ukusan


Sastojci

Za dve osobe, biće vam potrebno:

200g špageta (ili druge duguljaste testenine)
100g guancialea (ili pancete ako ne možete pronaći guanciale)
2 velika jaja
50g pecorino romano sira (može i parmezan, ali za autentičnost koristite pecorino)
Sveže mleveni crni biber
So (po potrebi)

Uputstvo za pripremu

1. Priprema sastojaka

Počnite tako što ćete iseći guanciale na male trakice ili kockice. Narendajte pecorino romano sir i pripremite jaja tako što ćete ih umutiti u činiji zajedno sa sirom i obilnom količinom crnog bibera.

2. Kuvanje testenine

Stavite veliku količinu vode da provri i dodajte so. Kuvajte špagete al dente, prema uputstvu na pakovanju.

3. Priprema guancialea

Dok se testenina kuva, stavite guanciale u tiganj na srednje - nisku temperaturu i pržite dok ne postane hrskav i ispusti svoju aromatičnu masnoću. Isključite vatru kada guanciale postigne zlatno - smeđu boju.

4. Kombinovanje sastojaka

Kad je testenina kuvana, sačuvajte malo vode od kuvanja (oko 100ml) i procedite je. Dodajte testeninu u tiganj sa guancialeom i promešajte, kako bi testenina upila ukuse.

Polako sipajte smesu od jaja i sira preko testenine, neprestano mešajući kako biste sprečili zgrušnjavanje jaja. Ako je potrebno, dodajte malo vode od testenine kako biste postigli savršeno kremastu teksturu.

5. Posluživanje

Poslužite odmah uz dodatni pecorino romano i sveže mleveni crni biber. Carbonara je najbolja dok je topla i sveže pripremljena!

Saveti za savršenu Carbonaru

Ne koristite pavlaku! Autentična Carbonara se oslanja na kremastu teksturu jaja i sira.

Guanciale je ključan sastojak – njegova masnoća daje poseban ukus jelu.

Pecorino Romano je tradicionalan sir – možete koristiti i parmezan, ali za pravu italijansku notu, birajte pecorino.

Dodajte biber obilno – crni biber je jedan od glavnih začina u ovom jelu.

Zaključak

Carbonara je jednostavno, ali prefinjeno jelo koje svako može napraviti kod kuće uz pravi recept i nekoliko trikova. Pratite ovaj recept i uživajte u pravoj italijanskoj Carbonari, baš onako kako bi je spremili u Rimu!

Podelite ovaj recept sa prijateljima i recite nam u komentarima kako vam je ispao! Prijatno!

Primjedbe

Popularni postovi