Italijanska Panna Cotta recept – Klasični desert koji oduševljava
Ako volite italijanske deserte, panna cotta je nezaobilazan klasik koji morate probati! Ovaj lagani, kremasti desert potiče iz Pijemonta i oduševljava svojom jednostavnošću i bogatim ukusom. U nastavku otkrivamo autentičan recept za savršenu panna cottu, kao i korisne savete za njenu pripremu.
![]() |
Italijanska Panna Cotta recept – Klasični desert koji oduševljava |
Šta je panna cotta?
Panna cotta, što u prevodu znači "kuvana pavlaka", je glatki, kremasti desert koji se pravi od slatke pavlake, mleka, želatina i šećera. Obično se servira uz voćne prelive, karamel sos ili čokoladu.
Sastojci za savršenu panna cottu (za 4 porcije)
500 ml slatke pavlake10 g želatina u prahu (ili 5 listova želatina)
3 kašike hladne vode
Za voćni preliv (po izboru)
200 g svežih jagoda, malina ili borovnica50 g šećera
1 kašika soka od limuna
Priprema korak po korak
1. Priprema želatina
Ako koristite želatin u prahu, pospite ga preko hladne vode i ostavite da nabubri 5 - 10 minuta. Ako koristite listove želatina, potopite ih u hladnu vodu dok ne omekšaju, zatim ih lagano ocedite.
2. Kuvanje pavlake
U šerpu sipajte slatku pavlaku, mleko, šećer i vanilu. Zagrevajte na srednjoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi, ali pazite da ne provri.
3. Dodavanje želatina
Sklonite smesu sa šporeta i dodajte pripremljeni želatin. Mešajte dok se potpuno ne otopi.
4. Sipanje u kalupe
Sipajte smesu u čaše ili kalupe po želji. Ostavite da se malo prohladi, zatim prebacite u frižider na najmanje 4 sata (ili preko noći) da se stegne.
5. Priprema voćnog preliva
Voće, šećer i sok od limuna stavite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne formira gusti preliv. Ostavite da se ohladi pre serviranja.
6. Serviranje
Pažljivo izvadite panna cottu iz kalupa (ili je poslužite direktno u čašama) i prelijte voćnim sosom ili karamelom.
Saveti za savršenu panna cottu
Ne pregrevajte pavlaku – Ako provri, može promeniti teksturu deserta.
Pravilno koristite želatin – Ako ga ne rastvorite dobro, panna cotta neće imati glatku konzistenciju.
Strpljenje je ključno – Ostavite desert da se hladi dovoljno dugo kako bi se savršeno stegao.
Zašto je panna cotta savršen desert?
Panna cotta je idealan desert jer je:
- brza i jednostavna za pripremu
- neodoljivo kremasta i osvežavajuća
- lako se prilagođava različitim ukusima
- savršen izbor za sve prilike – od porodičnih ručkova do svečanih večera
Zaključak
Uz ovaj autentičan recept, vaša panna cotta će uvek biti savršena! Isprobajte različite varijante sa čokoladom, kafom ili kokosovim mlekom i uživajte u ovom neodoljivom italijanskom desertu.
Da li ste već probali panna cottu? Podelite vaše utiske u komentarima! 😊
Primjedbe
Objavi komentar