Čokoladna kremasta bajadera torta – recept i tajne savršenog ukusa

Ako ste ljubitelj bogatih čokoladnih poslastica, onda je čokoladna kremasta bajadera torta prava poslastica za vas! Ova torta kombinuje savršen spoj kremastih slojeva, orašastih plodova i neodoljive čokolade, čineći je idealnim izborom za sve prilike – rođendane, praznike ili jednostavno kada želite da se zasladite nečim posebnim.

Čokoladna kremasta bajadera torta - Recept i tajne savršenog ukusa


Zašto ćete obožavati bajadera tortu?

Neodoljiva kombinacija ukusa – bogata čokolada i hrskavi orasi čine ovu tortu neponovljivom.

Laka priprema – nema pečenja, a slojevi se lako slažu.

Savršena tekstura – kremasta, ali dovoljno čvrsta da se lepo seče.

Idealan balans slatkoće – nije previše slatka, već taman koliko treba.

Sastojci

Za podlogu:

200 g mlevenog keksa
100 g mlevenih oraha
100 g otopljenog maslaca
50 ml mleka
2 kašike kakaa
2 kašike šećera u prahu

Za fil:

500 ml mleka
100 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
100 g maslaca
150 g bele čokolade
150 g crne čokolade
100 g mlevenih lešnika

Za glazuru:

150 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake

Kako napraviti bajadera tortu – korak po korak

1. Priprema podloge

U posudu stavite mleveni keks, orahe, kakao i šećer u prahu. Dodajte otopljeni maslac i mleko, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete čvrstu smesu. Utisnite je u kalup prečnika 24 cm i ostavite u frižider da se stegne.

2. Priprema fila

U 400 ml mleka stavite šećer i zagrejte do vrenja. U preostalih 100 ml mleka razmutite puding od vanile i dodajte u vruće mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite s vatre i dodajte maslac. Podelite fil na dva dela.U jedan deo dodajte belu čokoladu i mlevene lešnike, a u drugi deo crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolade potpuno ne otope.

3. Slaganje torte

Na ohlađenu podlogu prvo sipajte tamni fil, zatim svetli fil i ostavite da se stegne u frižideru oko 2 sata.

4. Priprema glazure

Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, sklonite sa vatre i dodajte čokoladu. Mešajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku glazuru. Prelijte tortu i ponovo ostavite u frižider na najmanje sat vremena.

Saveti za savršenu bajadera tortu

Koristite kvalitetnu čokoladu – to značajno utiče na ukus.

Ne žurite sa hlađenjem – svaka faza treba da se dobro stegne kako bi torta bila stabilna.

Dodajte malo ruma ili ekstrakta vanile u fil za dodatnu aromu.

Koristite obruč za tortu – tako će slojevi biti ravnomerni i lepši.

Zaključak

Čokoladna kremasta bajadera torta je idealan spoj kremastih i hrskavih slojeva koji će osvojiti svakog ljubitelja čokolade. Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je prava poslastica kojoj niko ne može odoleti. Probajte je već danas i podelite sa nama vaše utiske.


Primjedbe

Popularni postovi