Najbolji Recepti sa Tikvicama: Lako i Zdravo

Tikvice su sjajan izbor za svaki obrok - lagane, ukusne i pune hranljivih materija. U ovom članku, delimo neke od najboljih recepata sa tikvicama koji su savršeni za letnje mesece. Bilo da tražite zdravu večeru ili jednostavan prilog, ovi recepti će vam se svideti!

Zašto Tikvice?

Tikvice su niskokalorično povrće bogato vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C i kalijumom. Njihov blag ukus čini ih savršenim dodatkom raznim jelima, od salata do glavnih jela. Osim toga, tikvice su odličan izvor vlakana, što je ključno za zdravu probavu.

Najbolji Recepti sa Tikvicama Lako i Zdravo


Recept 1: Pečene Tikvice sa Parmezanom

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50 g narendanog parmezana
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 200°C.
  2. Isecite tikvice na tanke kolutove i rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  3. Premažite tikvice maslinovim uljem, pospite solju i biberom, a zatim pospite narendanim parmezanom.
  4. Pecite u rerni 15-20 minuta dok tikvice ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  5. Pre posluživanja, pospite svežim peršunom.

Recept 2: Tikvice Punjene Mlevenim Mesom

Sastojci:

  • 4 velike tikvice
  • 300 g mlevenog mesa (junetina, piletina ili ćuretina)
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 200 g paradajz sosa
  • 100 g rendanog sira (po izboru)
  • So, biber i začini po ukusu (origano, bosiljak)

Priprema:

  1. Prepolovite tikvice po dužini i izdubite sredinu.
  2. U tiganju propržite luk i beli luk, dodajte mleveno meso i kuvajte dok ne porumeni.
  3. Dodajte paradajz sos i začine, i kuvajte još 5 minuta.
  4. Napunite tikvice mesnim nadevom i pospite sirom.
  5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.

Recept 3: Čorba od Tikvica

Sastojci:

  • 4 tikvice, isečene na kockice
  • 1 crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 500 ml pileće ili povrće supe
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu
  • Svež kopar za dekoraciju

Priprema:

  1. U velikoj šerpi, propržite luk i beli luk dok ne postanu providni.
  2. Dodajte tikvice i supu, a zatim kuvajte dok tikvice ne omekšaju (oko 10-15 minuta).
  3. Sklonite sa vatre i blendirajte do glatke teksture.
  4. Vratite na vatru, dodajte pavlaku i začinite po ukusu.
  5. Pre posluživanja, pospite svežim koprom.

Saveti za Korišćenje Tikvica u Kuhinji

  1. Biranje Tikvica: Najbolje tikvice su srednje veličine, čvrste i bez vidljivih oštećenja.
  2. Skladištenje: Tikvice čuvajte u frižideru do nedelju dana.
  3. Varijacije: Tikvice se mogu koristiti u različitim jelima - testeninama, pici, supama ili čak u slatkim receptima poput kolača.

Tikvice su univerzalno povrće koje može obogatiti svako jelo. Ovi recepti su samo početak - eksperimentišite sa različitim začinima i sastojcima da biste pronašli savršen recept za vas!

Primjedbe

Popularni postovi